ŠTUDIJ PO 26.LETU

Kaj se pri študiju spremeni, ko študent dopolni 26 let in ali se po tem še vedno lahko vpiše na študij?

Z dopolnitvijo 26. leta status študenta ne preneha, ampak se spremeni upravičenost do nekaterih pravic, ki iz njega izhajajo. Študent, starejši od 26 let, si mora sam kriti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Delo preko študentskega servisa lahko nemoteno opravlja, pri čemer se mu še vedno prizna posebna osebna olajšava vendar le, če se je na študij vpisal pred dopolnjenim 26. letom in od vpisa na dodiplomski stopnji ni minilo več kot 6 let oziroma več kot 4 leta na podiplomski stopnji.

Starost ni omejitev za vpis, vendar v skladu z zgoraj povedanim se študentu ne prizna posebna olajšava za delo preko študentskega servisa in se mu lahko mesečno trga akontacija dohodnine (torej v primeru, da je študent  star vsaj 26 let in se je vpisal na dodiplomski študij že pred več kot 6 leti oz. na podiplomskega pred več kot 4 leti).

Ali se študent lahko redno zaposli in obdrži status študenta?

Kakšne posledice to prinese zanj?

Oseba, ki je redno zaposlena, se lahko normalno vpiše na študij in pridobi oz. obdrži status študenta, vendar pa redna zaposlitev vpliva na pravice, ki izhajajo iz statusa študenta. Študent, ki je redno zaposlen, ne more opravljati dela preko napotnice študentskega servisa, ne more prejemati štipendije ter ni upravičen do subvencioniranega prevoza,  prehrane in bivanja v študentskem domu. Prav tako zaposlen študent ne more biti vključen v zdravstveno zavarovanje preko staršev

 

Vir: http://www.svetovalnica.com/studij

Kontaktirajte nas

Uporabne povezave

Spletna stran za svojo funkcionalnost uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Če nadaljujete z uporabo te spletne strani, dajete soglasje k uporabi piškotkov. More details…