Obvestila podjetja

NAPOVED DVIGA MINIMALNE URNE POSTAVKE

Obveščamo vas, da je politična stranka Levica napovedala zvišanje minimalne študentske urne postavke s sedanjih 4,89 €/uro bruto na 6,34 €/uro bruto, kar pomeni, da bi strošek za podjetje bil 8,95 €/uro.  

 

V začetku leta 2020 pa naj bi bil dvig na 6,73 €/uro bruto, kar pomeni, da bi strošek za podjetje bil 9,5 €/uro.

 

To predstavlja 37,6 % dvig minimalne urne postavke.

Predlagali so tudi 75 % višje plačilo za nočno delo, 100 % višje plačilo za nedeljsko delo ter 250 % višje plačilo za delo ob praznikih.

 

V DZ predlog Levice še ni sprejet, zato še ni v veljavi. O vseh nadaljnjih spremembah boste obveščeni.

 

DVIG MINIMALNE URNE POSTAVKE ZA ŠTUDENTSKO DELO

Na podlagi 130.c člena Zakona za uravnoteženje javnih financ je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dne 4.3.2019 izdala odredbo o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki bo objavljena v Uradnem listu.

Bruto urna postavka osebe iz drugega odstavka 6.b člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti za opravljeno uro začasnih in občasnih del ne sme biti nižja od 4,89 eura.

Odredba bo v tem tednu objavljena v Uradnem listu in bo začela veljati 1. aprila 2019.

OBRAČUN KILOMETRINE, PREVOZA IN STROŠKOV BIVANJA DIJAKA/ŠTUDENTA

Podjetje sme dijaku/študentu povrniti stroške prevoza, bivanja in kilometrine na tak način, da mu prizna večje število ur.

To za podjetje pomeni, da mora za vsa povračila plačati vse prispevke in koncesijske dajatve od študentskega dela, saj so tretirana kot obračunane ure.

NOČNO DELO DIJAKOV/ŠTUDENTOV

ZDR (190. - 194. člen ZDR-1) narekuje, da delavec (dijak/študent), ki še ni dopolnil 18 let starosti, ne sme opravljati del ponoči med 22. uro in 6. uro naslednjega dne.

V primerih opravljanja dela s področja kulturne, umetniške, športne in oglaševalne dejavnosti pa dela ne sme opravljati med 24. in 4. uro naslednjega dne.

Za dijake/študente, ki so starejši od 18 let tovrstnih omejitev ni. 

PRIVOLITEV ZA OBDELAVO IDENTIFIKACIJSKIH IN KONTAKTNIH PODATKOV PODJETJA

Spoštovani poslovni partnerji!

K splošnim pogojem poslovanja smo dodali (pod točko 3. PARTNER) člen o privolitvi za obdelovanje identifikacijskih in kontaktnih podatkov, ki ga narekujeta ZVOP-2 in GDPR.

Člen se glasi:" Poslovni partner izjavlja, da upravljavcu podatkov Alt Lakoše d.o.o. daje, kjer je potrebna privolitev, takšno privolitev do preklica za obdelavo njegovih identifikacijskih in kontaktnih podatkov, za namene poslovnega sodelovanja, posredovanja in zagotavljanja študentske delovne sile, izdaje študentskih napotnic in faktur za opravljeno študentsko delo, za izvedbo plačil za opravljeno študentsko delo in za namene raznega obveščanja.

Poslovni partner je seznanjen, da privolitev lahko kadarkoli podrobneje določi, spremeni ali prekliče na katerikoli način (e-pošta, telefon – faks, dopis). Poslovni partner je seznanjen, da je varstvo osebnih podatkov poslovnih partnerjev za družbo Alt Lakoše d.o.o. zelo pomembno. Zato z njimi ravna skladno z veljavnimi predpisi in standardi ter izvajanjem ustreznih tehničnih in organizacijskih ukrepov za zagotovitev visoke ravni varnosti osebnih podatkov in zagotavljanja pravic posameznikov."

 

 

Kontaktirajte nas

Uporabne povezave

Spletna stran za svojo funkcionalnost uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Če nadaljujete z uporabo te spletne strani, dajete soglasje k uporabi piškotkov. More details…